Οι μισές βιοψίες προστάτη γίνονται χωρίς λόγο

Οι μισές βιοψίες προστάτη γίνονται χωρίς λόγο

Σε περιττή επέμβαση βιοψίας του προστάτη υποβάλλονται αρκετά άτομα που εμφανίζουν απότομη αύξηση προστατικού αντιγόνου (PSA). Πρόκειται, σύμφωνα με τα ισχύοντα ιατρικά δεδομένα, για το βασικό βιολογικό δείκτη, ο οποίος όταν αυξάνει

αθροίζονται και οι πιθανότητες ανάπτυξης κακοήθειας στον «ανδρικό» αδένα.

Αμερικανοί επιστήμονες διατείνονται πως οι γιατροί δεν θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ρυθμό αύξηση του PSA, καθώς όπως παρατήρησαν σε μελέτη που διεξήγαγαν, οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση. Ο μόνος βέβαιος τρόπος διάγνωσης καρκίνου του προστάτη είναι σήμερα η βιοψία, που γίνεται σε κύτταρα που έχουν ληφθεί με ειδική επέμβαση.

Οι ειδικοί από το Ερευνητικό Αντικαρκινικό Κέντρο «Memorial Sloan – Kettering» της Νέας Υόρκης, βρήκαν ότι η απότομη αύξηση του PSA δεν αποτελεί ισχυρή ένδειξη για εμφάνιση καρκίνου. Μάλιστα, όταν συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, η φυλή και η φυσιολογική τιμή προστατικού αντιγόνου του κάθε άνδρα, δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της αύξηση του PSA και των αποτελεσμάτων που λάμβαναν από τις διαγνώσεις που γίνονταν με βιοψία.

Η βιοψία του προστάτη πραγματοποιείται για να αξιολογηθεί εάν μια εξέταση αίματος δείχνει υψηλό PSA ή σε περιπτώσεις που η δακτυλική εξέταση έχει εντοπίσει ανωμαλίες στην επιφάνεια του αδένα. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε νοσοκομείο χωρίς αναισθησία.

Οι ειδικοί από τις ΗΠΑ υπογραμμίζουν στη μελέτη τους πως οι ισχύουσες οδηγίες για τις εξετάσεις του προστάτη θεσπίστηκαν το 1997 και συνδέουν την υψηλή συγκέντρωση προστατικού αντιγόνου στο αίμα, με τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη μετά από 10 με 15 χρόνια.

«Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί γιατί ένας δείκτης που προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί επιθετικός καρκίνος του προστάτη μερικά χρόνια αργότερα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την άμεση εντολή βιοψίας. Εάν κάνω βιοψία σε άτομα με υψηλό PSA, χωρίς να συνεκτιμήσω και άλλους παράγοντες, θα πρέπει να λαμβάνω βιοψία από έναν στους επτά άνδρες», σχολιάζει ο Δρ Andrew Vicker, υπεύθυνος της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute.

Η μελέτη έγινε σε 5.500 άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών, χωρίς ιστορικό κακοήθειας και φυσιολογική τιμή προστατικού αντιγόνου έως 3ng/ml. Όλοι τους έκαναν βιοψία προστάτη μετά από 7 χρόνια συμμετοχής τους στο ερευνητικό πρόγραμμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s