Βαρύ πλήγμα τα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

<<ΤσουνΑμι» ΜΕτρων  φΡρνει το Μεσοπρόθεσμο

Βαρύ πλήγμα για τους φορολογούμενους αποτελούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ορισμένα εκ των οποίων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς οι περισσότεροι επιβαρύνονται τόσο από τη μείωση 

του αφορολόγητου ορίου (με εξαίρεση τους νέους και τους χαμηλοσυνταξιούχους) όσο και από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αφού τελικά επιβάλλονται και τα δύο.
Επιπλέον, για τους ελεύθερους επαγγελματίες το Μεσοπρόθεσμο επιφυλάσσει ένα τέλος επιτηδεύματος περίπου 300 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ όλοι οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν από την – έστω μικρή – αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από την τσιμπίδα γλιτώνουν τα ακίνητα αφού δεν επιβάλλεται το τέλος μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ενώ το όριο για την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας διατηρείται στην αντικειμενική αξία των 200.000 ευρώ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιβάρυνση είναι μεγάλη και ότι τα μεσαία εισοδήματα καλούνται να επωμισθούν μεγάλο βάρος», αναγνώρισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δέχθηκε χθες την ασφυκτική πίεση της τρόικας, που προφανώς τα ζήτησε όλα για να πει το «ναι» στην πέμπτη δόση και να ανάψει έτσι και το πράσινο φως για τη έγκριση του του νέου δανείου.
Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα και στα κόμματα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός του νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.
Αναλυτικά, τα μέτρα φωτιά που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
1. Επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ, 3% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ, 4% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ 5% θα είναι η εισφορά για τους βουλευτές, τους αιρετούς άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα μετακλητά στελέχη επιπέδου γενικού γραμματέα και διοικητή ΔΕΚΟ. «Οταν επιβάλλουμε περικοπές και μέτρα στον ελληνικό λαό πρέπει να υποστούμε πρώτοι τη μεγαλύτερη περικοπή», είπε. Αργότερα διευκρίνισε ότι οι φορολογούμενοι που βρίσκονται λίγο πάνω από το όριο του κάθε κλιμακίου θα φορολογούνται με βάση το εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση της έκτακτης εισφοράς. Π.χ. πολίτης με εισόδημα 20.100 ευρώ, φορολογούμενος με 2% πέφτει κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ οπότε θα φορολογείται με 1%. Η έκτακτη εισφορά εκτιμάται ότι θα επιβληθεί στα εισοδήματα του 2010.
Σημειώνεται, πάντως, ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα πάνω από 8.000 και όχι 12.000 ευρώ όπως αποφασίστηκε τελικά.
2. Επιβάλλεται ελάχιστο τέλος επιτηδεύματος έπειτα από 5 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, το οποίο μεσοσταθμικά θα είναι 300 ευρώ, μη συμψηφιζόμενο με τη φορολογική υποχρέωση. Το τέλος θα κυμαίνεται ανάλογα με τις περιοχές όπου ασκούνται τα επαγγέλματα και με τα χρόνια άσκησής τους. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα αναζητηθεί τρόπος για να μην επιβαρύνονται όσοι πληρώνονται με «μπλοκάκι».
3. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ, με εξαίρεση τους νέους κάτω από 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, που το εισόδημά τους φτάνει έως τις 12.000 ευρώ και τα άτομα με αναπηρία. Αυτό εξαιρεί 600.000 φορολογούμενους από σύνολο 1.300.000. Για το κλιμάκιο 8.000 – 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 10%, δηλαδή όποιος βρίσκεται πάνω από τις 12.000 ευρώ θα πληρώνει από 400 ευρώ επιπλέον φόρο. Η μείωση του αφορολογήτου εκτιμάται ότι θα ισχύσει από φέτος.
4. Αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, για φέτος μόνο κατά 5 λεπτά το λίτρο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εξίσωσής τους στο μέλλον αφού οργανωθεί, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ένας μηχανισμός επιστροφών για τις πιο ψυχρές περιοχές και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Στις επιχειρήσεις, ωστόσο, θα επέλθει από φέτος πλήρης εξίσωση της φορολογίας πετρελαίου.
5. Στα ακίνητα, μετά τη μείωση του ορίου επιβολής φόρου ακίνητης περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν χρειάζεται άλλη επιβάρυνση και ιδίως αυτή που είχε συζητηθεί, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s