Το Μνημόνιο «κρύβει» μέτρα 8,1 δισ. ευρώ για το ασφαλιστικό

ΠΗΓΗ: capital.gr 

Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

«Βαρύς» είναι ο λογαριασμός για τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Σύμφωνα το σημερινό άρθρο του πρώην αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην ιστοσελίδα Iskra, αλλά και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία συνόδευσε χθες τα προαπαιτούμενα μέτρα της νέας συμφωνίας τα οποία κατατέθηκαν χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο λογαριασμός αυτός ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 8,1 δισ. ευρώ κατ΄ ελάχιστον. Ωστόσο, εάν σε αυτό το ποσό προσθέσουμε και τα 900 εκατ. ευρώ τα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν από το 2016 κι έπειτα από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, τότε τα συνολικά κονδύλια που θα πρέπει να εξοικονομηθούν από την ασφάλιση – περίθαλψη μέχρι το 2019 φτάνουν στα 9 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοικονομηθεί μέχρι το 2019 και αντιστοιχεί στο 20% των σημερινών δαπανών για ασφάλιση – περίθαλψη (συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις οι οποίες ανέρχονται στα περίπου 44 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση).

Από αυτά τα 44 δισ. ευρώ, τα 25 δισ. ευρώ δίδονται για κύριες συντάξεις, τα 5 δισ. ευρώ για επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και ΕΚΑΣ, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ κατευθύνονται σε επιδόματα και άλλες προνοιακές παροχές.

Τα τουλάχιστον 8,1 δισ. ευρώ (καθώς πολλά μέτρα δεν έχουν ακόμα «κοστολογηθεί» και ο λογαριασμός μπορεί εντέλει να είναι πολύ υψηλότερος) πρέπει να εξοικονομηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε ετήσια βάση, το ποσό των 8,1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε 1,6 δισ. ευρώ (ή 4%), και θα προέλθει από τις ακόλουθες επτά πηγές:

1. 720 εκατ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν από τη σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) μέχρι το 2019.

2. Ποσό 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθει από την παρακράτηση 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις το 2015 -16.

3. 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να προκύψει από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (αν δεν βρεθεί άλλος εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης έως τον Οκτώβριο) στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και τα ταμεία πρόνοιας (σ.σ. δίδουν εφάπαξ)..

4. Ποσό 530 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθει από τη σταδιακή αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης (σ.σ. κατάργηση πρόωρων συντάξεων) κατά την περίοδο 2015 – 2022.

5. 1,1 δισ. ευρώ θα προκύψει από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

6. 50 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την τροποποίηση όσων ισχύουν για τους συνταξιοδοτούμενους λόγω γήρατος από την 1η Ιουλίου 2015 και έπειτα, οι οποίοι θα παίρνουν μόνο το οργανικό ποσό της σύνταξης.

7. Τέλος, ποσό 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να προκύψει από την εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που επέβαλλαν διάφοροι νόμοι την περίοδο 2010-2012

Διαβάστε ακόμη: 

* Τι αλλάζει σε όρια συνταξιοδότησης, κατώτατες συντάξεις, επικουρικά ταμεία 

Μέτρα – σοκ για το Ασφαλιστικό προβλέπει το προσχέδιο του μνημονίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s