Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν την αναδιάρθρωση χρέους

Το 25% του πληθυσμού της χώρας θα υποστεί τα μισά μέτρα του νέου 550_334_127698μνημονίου. Τα 4 δισ. ευρώ -επί συνόλου 7,9 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχεται το σύνολο των μνημονιακών μέτρων- φτάνουν οι περικοπές που πρέπει να γίνουν από φέτος μέχρι το 2018 στις αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Μόνο φέτος προβλέπονται περικοπές 450 εκατ. ευρώ ενώ το 2016 ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Το «τσεκούρι» στις συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι ο βασικός όρος των δανειστών για οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, δηλαδή για το μόνο ουσιαστικό μέτρο «ελάφρυνσης» του κρατικού προϋπολογισμού.

Και αυτές οι περικοπές πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου σε μόλις σαράντα μέρες, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή, η «Επιτροπών Σοφών» την οποία έχει συστήσει ο πρώην Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος από τις 20 Αυγούστου προκειμένου να ετοιμάσει το «υποκατάστατο» των μνημονιακών μέτρων ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό είναι πολιτικά «παροπλισμένη» μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Παροποπλισμένες» είναι και οι διατάξεις που ψηφίστηκαν στο τελευταίο πακέτο για το συνταξιοδοτικό, μιας και η υπηρεσιακκή κυβέρνηση …αποφεύγει να εκδόσει σχετικές εγκυκλίους εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Tα ελλείμματα , όμως, των ασφαλιστικών φορέων δεν …αφοπλίζονται, καθώς σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο 7μηνο του 2015 τα έσοδα από εισφορές έπεσαν κατά 5,6% ενώ από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 14,7%, δημιουργώντας μία «τρύπα» 2 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό, διοικητικά στελέχη στο Υπ. Εργασίας, τα οποία έχουν εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν στο Capital.gr πως δεν πρέπει να αποκλείονται νέες πιέσεις των δανειστών για πιο άμεσα και σκληρά μέτρα στο συνταξιοδοτικό ενόψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό που πρέπει να έχει καταλήξει με τη θέσπιση μιας σειράς σχετικών διατάξεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου. «Ψήγματα» αυτών των πιέσεων αναμένονται σήμερα στο Eurogroup.

Κινητήριος μοχλός αυτών των πιέσεων είναι το γεγονός ότι ελληνική οικονομία έχει μπει ξανά σε ύφεση, η ανεργία ανακάμπτει και μισθοί πέφτουν ξανά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιούνιο έσπασε το καθοδικό «σερί» της ανεργίας μετά τον Απρίλιο του 2014, ενώ στο β’ τρίμηνο του 2015 ο δείκτης μισθών έπεσε κατά 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Οι ίδιες πηγές του Capital.gr στο Υπ. Εργασίας τονίζουν πως το «κουαρτέτο» και προπαντός το ΔΝΤ επικεντρώνει ιδιαίτερα την προσοχή του στο γεγονός ότι το 40% των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (ή τα 31,5 δισ.ευρώ εκ των 79,5 δισ. ευρώ) κατευθύνονται για την καταβολή συντάξεων. Καμία άλλη δαπάνη της γενικής κυβέρνησης δεν είναι τόσο μεγάλη. Αυτό σημαίνει πως οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αποτελούν το βασικότερο τροφοδότη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και, άρα, του δημοσίου χρέους -τουλάχιστον από την πλευρά των εξόδων του δημοσίου.

Ποιες είναι οι βασικές μνημονιακές αλλαγές στο Συνταξιοδοτικό

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος. Αλέξης Μητρόπουλος με χθεσινό δελτίο τύπου του ανέλυσε τις νέες μνημονιακές αλλαγές ως εξής :

1.Χορήγηση της κατώτατης σύνταξης και του ΕΚΑΣ (μέχρι την κατάργησή του το 2019) μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους (καταβολή μόνο του «οργανικού» μέρους). Το μέτρο αυτό θα επιφέρει μείωση έως και 40% σε χιλιάδες πρόωρα συνταξιοδοτουμένους με τις προϋποθέσεις των ελαχίστων ορίων (4.500 ένσημα), δηλαδή στις χαμηλότερες συντάξεις.

2.Αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4 σε 6% και επέκταση της παρακράτησής της για πρώτη φορά και στις επικουρικές συντάξεις, που έως σήμερα δεν κατέβαλαν αντίστοιχη εισφορά. Η συνολική επιβάρυνση για τους συνταξιούχους ανέρχεται στα 854 εκατ. ευρώ το χρόνο .

3.Ενοποίηση όλων των επικουρικών Ταμείων στο ΕΤΕΑ και εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», με συνέπεια την ανά τρίμηνο περικοπή των επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ των Ταμείων που θα στερούνται της κρατικής ενίσχυσης από 1η Ιανουαρίου 2015. Τα περισσότερα Ταμεία δεν θα αντέξουν, οι επικουρικές συντάξεις θα εξαϋλωθούν και σε βάθος τριετίας θα καταργηθούν.

4.Πάγωμα της κατώτερης σύνταξης στη σημερινή ονομαστική της αξία ως το 2021 . Το μέτρο αυτό αφορά 509.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν ήδη χάσει το 23,5% της αγοραστικής τους δύναμης την τελευταία περίοδο (14,3% από τις μειώσεις των συντάξεων και 9,2% από τον πληθωρισμό).

5.Μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ για όλους όσους δεν έχουν καταβάλει εισφορές και για όσους λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη. Επανυπολογισμός «με νέο τρόπο» όλων των αγροτικών συντάξεων που θα φέρει σημαντικές μειώσεις στις περισσότερες (το μέτρο αφορά 690.301 δικαιούχους).

6.Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ έως την κατάργησή του το τέλος του 2019. Το μέτρο αυτό αφορά 300.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αμέσως θα περιπέσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, άμεσα προωθείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά υψηλότερα εισοδήματα (το μέτρο αφορά 60.000 συνταξιούχους).

7.Άμεση εφαρμογή του ν.3863/2010 με νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων (εγγυημένη από το κράτος μόνο η βασική σύνταξη ύψους σήμερα 360 ευρώ και ανταποδοτική μόνο σύνταξη). Η εφαρμογή του ν. 3863/2010, όπως επιτάσσει το τρίτο Μνημόνιο, θα έχει δραματικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο επίπεδο των συντάξεων, κυρίως των αναπηρικών, πολλές από τις οποίες θα πέσουν ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ ). Για την επόμενη δεκαετία οι μειώσεις θα εγγίζουν ετησίως τα 20-60 ευρώ στις μηνιαίες μέσες κύριες συντάξεις. Το βασικό ζήτημα για την εφαρμογή του ν.3863/2010 είναι τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω μείωση.

8.Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε, από το 2022 και μετά, οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση θα είναι ή το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 μέρες ασφάλισης ή το 67ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 15 έτη ασφάλισης.

9.Η αύξηση των ορίων ηλικίας, από 1η Ιανουαρίου 2022 σταθερά και ανά τριετία, μετά το 67ο έτος, με βάση το προσδόκιμο της ηλικίας του γενικού πληθυσμού, με συνέπεια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο τέλος της δεκαετίας του 2020 να αγγίζουν τα 69 έτη.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω ρυθμίσεων, δηλαδή η επίτευξη του αδύνατου στόχου των 12.000 ημερών ασφάλισης (40 χρόνια έτη ασφαλισμένης εργασίας) και η αύξηση των ορίων ηλικίας πάνω από τα 67 έτη μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, με θρυμματισμένη την αγορά εργασίας, θα οδηγήσει στη στέρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από το 80% των γυναικών και των νέων εργαζομένων.

10.Αύξηση της ποινής για χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης από 6% ανά έτος σε 16% για το διάστημα της επέκτασης του ορίου ηλικίας σε σχέση με τα σημερινά όρια.

11.Αύξηση του ύψους των εισφορών στους απασχολουμένους και τους αγρότες που τις κατέβαλαν μέχρι τώρα βάσει των εισοδηματικών κλάσεων και εισαγωγή εφεξής του συστήματος εισφορών ανάλογα με το εισόδημά τους.Αυτό θα συνεπιφέρει άμεσα αύξηση των εισφορών τους έως και 20% σε όσους αυτοαπασχολούμενους εμφανίζουν λίγο υψηλότερα εισοδήματα.

12.Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων χρηματοδότησης Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών και των παροχών, με τη δομή και τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ για όλα τα Ταμεία από 1η Ιουλίου 2015. Τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν αυξήσεις των εισφορών σε ΟΓΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, αφού θα επέλθει δραματική περικοπή της επιχορήγησης στον ΟΓΑ (σήμερα εγγίζει το 80% των εσόδων του), στο ΝΑΤ (σχεδόν το 90% των εσόδων του) και στον ΟΑΕΕ (πάνω από το 50% των εσόδων του).

13.Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) που ακόμη λαμβάνουν κάποια Ταμεία μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015. Αυτό θα επιφέρει δραστικές αυξήσεις στις εισφορές ή μεγάλες μειώσεις των παροχών. Το μέτρο αυτό θα έχει άμεση επίπτωση σε μια σειρά από Ταμεία που εισπράττουν έσοδα μέσω φόρων υπέρ τρίτων.

14.Ολοκλήρωση της ενοποίησης των Ταμείων με εξομοίωση των νομικών διατάξεων και των προϋποθέσεων παροχών σε πρώτη φάση, ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία ενός μόνο Ταμείου ως το τέλος του 2016. Το μέτρο αυτό θα επιφέρει μείωση μεν του διοικητικού κόστους, θα προκαλέσει όμως ταυτόχρονα πολλά λειτουργικά προβλήματα και ισοπέδωση των παροχών προς τα κάτω.

15.Οι αλλαγές προς το χειρότερο στο ν. 4321/2015 για τη ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία σε βάρος των 300.000 οφειλετών (ρυθμίστηκαν οφειλές 5,66 δισ. ευρώ). Οι αλλαγές αυτές χειροτέρευσαν τους όρους αποπληρωμής, έπληξαν τα οικονομικά της Κοινωνικής Ασφάλισης και στέρησαν τη δυνατότητα οικονομικής επανεκκίνησης χιλιάδων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s