«Τσεκούρι» 11%-13% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ προβλέπει ο Ρωμανιάς

Σε τρεις επερχόμενους χειμάρρους διατάξεων στο ασφαλιστικό αναφέρθηκε ο ImageHandler225πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, επισημαίνοντας ότι οι ασφαλισμένοι σε αυτό το σύστημα δεν θα έχουν καμία εγγύηση για το ποσό που θα λαμβάνουν.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, έκανε λόγο για τρεις χείμαρρους διατάξεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στον Οκτώβριο του 2015, επισημαίνοντας ότι πρώτος είναι αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί, ο δεύτερος αυτά που προβλέπει το μνημόνιο και ο τρίτος αυτός που προέρχεται από «τις δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι μέσα σε ένα μήνα θα κάνει ο,τι δεν έκαναν οι άλλοι σε 40 χρόνια».

Επιπλέον, μιλώντας για τον τρίτο χείμαρρο είπε πως καταργείται η επικουρική ασφάλιση, «αλλά δεν ξέρεις τι θα πάρεις, εάν η κυβέρνηση κάνει εσφαλμένη επένδυση των χρημάτων σου, τη νύφη δεν θα την πληρώσει το ταμείο ή η κυβέρνηση αλλά εσύ».

Ο κ. Ρωμανιάς απέκλεισε επίσης κάθε ενδεχόμενο να βρεθεί ισοδύναμο για να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και πρόσθεσε ότι ο νόμος 43/36 είναι «ανεφάρμοστος» και πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε.

Μέσα στο μνημόνιο προβλέπεται εξοικονόμηση 450 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες του χρόνου από τα χρήματα που δίνει το κράτος για τις συντάξεις, ωστόσο, όπως επεσήμανε, μέσα στο 2016 το ποσό της εξοικονόμησης ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

«Αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν με ισοδύναμα, θα γίνει περικοπή συντάξεων», σημείωσε, προσδιορίζοντας μάλιστα το μεσοσταθμικό ποσοστό της περικοπής για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ στο 11%-13%

Μητρόπουλος: Ούτε η κατώτατη σύνταξη θα είναι εγγυημένη

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι διαρκής. Αν τα ταμεία έχουν για επικουρικές, θα τις καταβάλουν» είπε ορθά-κοφτά ο Αλέξης Μητρόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους συμπλήρωσε: «Θα υπάρξει εξαϋλωση των επικουρικών συντάξεων. Στο μνημόνιο προβλέπεται ενοποίηση των Ταμείων. Η κυβέρνηση έχει δανειστεί με αυτές τις ρήτρες. Δεν μπορεί να τις παραβεί και εγγυάται μόνο την κατώτατη σύνταξη».

Ενώ πρόσθεσε ότι «όσοι συνταξιοδοτούνται από 30 Ιουλίου 2015 θα συνταξιοδοτούνται με κοινωνικά – εισοδηματικά κριτήρια και με βάση τις εισφορές. Δηλαδή και η κατώτατη σύνταξη δεν είναι εγγυημένη σε όσους έχουν άλλες πηγές πλούτου. Κάθε χρόνο θα έχουμε αυτόματες μειώσεις».

«Όλα αυτά οδηγούν σε ολοκαύτωμα στους συνταξιούχους, δεν θα μπορούν να επιβιώσουν. Η εναλλακτική λύση είναι να παγώσουν οι ρυθμίσεις για τη μείωση των συντάξεων».

O κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και στο ΕΚΑΣ: Το ΕΚΑΣ είναι από τους κοινωνικότερους θεσμούς, μέχρι τα τέλη του 2019 πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί, αν αντικατασταθεί, από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Κάθε χρόνο θα μειώνονται κατά 20% οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s