Οι συνταξιούχοι στη «μέγγενη» του «ολιστικού σχεδίου» ΣΥΡΙΖΑΝEΛ: Ποιες μειώσεις στις δαπάνες για τις συντάξεις προβλέπονται

Οι συντάξεις στο στόχαστρο της κυβέρνησης με το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτό, έρχεται αφαίμαξη ποσού άνω των 7 δισ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων ως το 2020.

Παράλληλα συνεχείς θα είναι οι παρεμβάσεις ως και το 2040 με στόχο να μην αυξάνονται οι δαπάνες συντάξεων πάνω από 12,9% του ΑΕΠ, αποκαλύπτεται μέσα στις 106 σελίδες του κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη μέρα των Μνημονίων.

Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί όχι μόνον θα τηρηθούν κατά γράμμα, αλλά, όπως διακρίνει κανείς στο κείμενο, θα ενισχυθούν με μόνιμες ρήτρες περιορισμού συντάξεων και με την κρατική εγγύηση να περιορίζεται από το 2025 μόνον στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης που είναι 384 ευρώ σήμερα και αποτελεί κατά μέσο όρο το 50% της συνολικής σύνταξης.

Όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος,Ττο σοκ από το «ολιστικό σχέδιο λιτότητας» του ΣΥΡΙΖΑ στις συντάξεις περιγράφεται στη σελίδα 74 ως εξής: «Οι δαπάνες για τις συντάξεις αναμένεται να μειωθούν από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 σε 13,4% έως το 2020 και σε 12,9% το 2040 -λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του ΑΕΠ- σε σύγκριση με το 13% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση επειδή θα έχουν αντιμετωπιστεί τα ελλείμματα».

Η κυβέρνηση ομολογεί ότι από το 2016 ως το 2020 θα έχει επιτύχει να πέσουν οι δαπάνες συντάξεων κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (από 17,3% σε 13,4%) επί του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά των 3,9 μονάδων του ΑΕΠ και με την αξία του ΑΕΠ σε 182 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ισοδυναμεί με μια αφαίμαξη άνω των 7 δισ. ευρώ.

Οι μειώσεις επικουρικών που έχουν γίνει από το 2016, οι ψαλιδισμένες συντάξεις που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου σε όσους αποχωρούν με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, η νέα μείωση ως 18% σε περίπου 1,3 εκατ. παλαιούς μέχρι 12/5/2016 συνταξιούχους, η εξαφάνιση του ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019 είναι μόνον η αρχή.

Τα μέτρα αυτά είναι για να πιαστεί ο στόχος των 7 και πλέον δισ. ευρώ, και από το 2016 ως το 2020 η δαπάνη συντάξεων να πέσει από 17,3% στο 13,4% του ΑΕΠ.

Αποκορύφωμα του σχεδίου θα είναι να σταματήσει και η εγγύηση του κράτους στις συντάξεις και να μηδενιστεί κάθε θεσμοθετημένη εδώ και δεκαετίες κρατική χρηματοδότηση στα Ταμεία. Αυτό που λέει το σχέδιο της κυβέρνησης (σελ. 74) είναι ξεκάθαρο: «Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί»!

Στην πράξη, αντί για τα 1.000 ευρώ σύνταξης που εγγυάται για παράδειγμα σήμερα το κράτος, το 2025 θα εγγυάται μόνον για τα 384 ευρώ και τα υπόλοιπα 616 ευρώ θα πληρώνονται αν επαρκούν οι εισφορές!

Σήμερα ο ΕΦΚΑ παίρνει χρηματοδότηση από το κράτος για να πληρώνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ από το 2025 θα χρηματοδοτείται μόνον για το ποσό των 384 ευρώ.

Το υπόλοιπο της σύνταξης θα πρέπει να το εξασφαλίζει ο ΕΦΚΑ χωρίς τη σημερινή κρατική χρηματοδότηση! Στην περίπτωση που σήμερα εφαρμοζόταν το μοντέλο αυτό, τότε από τα 25,5 δισ. ευρώ που είναι η ετήσια δαπάνη συντάξεων, το κράτος θα εγγυάτο μόνον για τα 8,7 δισ. ευρώ και τα άλλα 17 δισ. ευρώ θα έπρεπε να τα έχει στο Ταμείο του ο ΕΦΚΑ, με υποχρέωση μετά την πληρωμή αυτού του ποσού να εμφανίζει και πλεόνασμα!

Το κράτος καλύπτει σήμερα με θεσμική χρηματοδότηση τις ανάγκες των Ταμείων, συνεισφέροντας σχεδόν τα διπλάσια (περίπου 9%), ενώ σταδιακά και από το 2025 θα χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό μόνον με το 4,8% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο λοιπόν που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ως «αναπτυξιακό» και μάλιστα με τα περί «καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια» μετά τον Αύγουστο, όπως λέει, κρύβει, και το ομολογεί η ίδια στο 106 σελίδων κείμενό της, «καθαρή λιτότητα» και διαρκείς μειώσεις συντάξεων!

Η αρχή έγινε το 2016 με την ψήφιση και εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» που προβλέπει δυσμενέστερο υπολογισμό για τις νέες συντάξεις με μικρότερα ποσά.

Η συνέχεια και η πλήρης εφαρμογή του έρχονται τον Δεκέμβριο του 2018 με τις περικοπές ως 18% των καταβαλλόμενων παλαιών συντάξεων για 1,3 εκατ. συνταξιούχους (που είχαν αποχωρήσει ως 12/5/2016 και με τον επανυπολογισμό η σύνταξή τους βγαίνει μικρότερη).

Ως το 2022, έχουν απαγορευτεί και οι αυξήσεις, ενώ μπαίνει και μια νέα ρήτρα που οδηγεί σε περαιτέρω συμπίεση των συντάξεων, γιατί οι αποδοχές που θα λαμβάνονται ως βάση για τον υπολογισμό τους θα καθορίζονται όχι από τις πραγματικές μέσες αμοιβές των εργαζομένων, αλλά από το ποσοστό μεταβολής των μισθών στο σύνολο της οικονομίας από το 2002 και μετά.

Αν δηλαδή ένας μισθωτός έχει μέσες αμοιβές 1.000 ευρώ από το 2002 ως το 2020, αλλά στην ίδια περίοδο οι μισθοί είχαν μεταβολή -8%, τότε και οι δικές του αμοιβές θα μειωθούν κατά 8% και η σύνταξη, αντί να υπολογιστεί με μισθό 1.000 ευρώ, θα υπολογιστεί με μισθό 920 ευρώ.

Το τελικό χτύπημα στο ασφαλιστικό θα έρθει το 2025, οπότε και η κυβέρνηση δεσμεύεται στο σχέδιό της για κατάργηση της εγγύησης του κράτους στο τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης και θα εγγυάται μόνον τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s