ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΤΕ

ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ(ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ)

Αθήνα 17/9/2019

 Συνάδελφοι,

Α. ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Πριν από λίγες ημέρες, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βρούτσης εξήγγειλε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν στην ΗΔΙΚΑ τα νέα εκκαθαριστικά με την προσωπική διαφορά μετά τον επαναυπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2019 που έγινε σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 4387/2016 (Ν.Κατρούγκαλου).

Το ζήτημα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων μέχρι 12/5/2016 είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ και ΚΕΝΤΡΙΚΟ θέμα του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που έχει αμφισβητηθεί από τους συνταξιούχους και τους συλλόγους τους και γιαυτό έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας των οποίων οι προσφυγές συζητήθηκαν στις 4/10/2017 και ακόμη αναμένεται η απόφαση.

Ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων με νέα δεδομένα και νέες παραδοχές που αποτυπώνει το ανταποδοτικό ποσό της σύνταξης ουσιαστικά και νομικά είναι νέα συνταξιοδοτική πράξη γιαυτό πρέπει και υποχρεούται ο ΕΦΚΑ και το Υπουργείο να εκδώσει –κοινοποιήσει τη νέα αυτή συνταξιοδοτική απόφαση κατά τις προβλέψεις του άρθρου 14 του νόμου 4387/16 προκειμένου ο συνταξιούχος να έχει το δικαίωμα άσκησης κατά το νόμο δικαιωμάτων του (ένσταση κλπ).

Η κοινοποίηση αυτή σύμφωνα και με τις οδηγίες του συνήγορου του πολίτη πρέπει να γίνει με προσωπική επιστολή ή ηλεκτρονικά σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είναι αναλυτική και με έκδοση νέας διοικητικής πράξης.

Με την από 24/6/2019 γνωμοδότηση καταπέλτη η ανεξάρτηρη αρχή του συνήγορου του πολίτη μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Κάθε συνταξιούχος θα πρέπει να γνωρίζει ποια στοιχεία λήφθηκαν υπόψιν και με ποιον ακριβώς τρόπο έγινε ο επαναυπολογισμός της δικής του σύνταξης.

Μόνο με αυτές τις προυποθέσεις τηρείται η αρχή της διαφάνειας της διοικητικής δράσης και η υποχρέωση ενημέρωση των ασφαλισμένων και τίθενται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την άσκηση του δικαιώματος ακρόασης και δικαστικής προστασίας των πολιτών (σύνταγμα άρθρο 20 παρ. 1 και 2).

Η ανεξάρτητη αρχή προτείνει να γίνει κατά το δυνατόν άμεση και έγγραφη γνωστοποίηση των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους που θα συμπεριλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επαναυπολογισμού της σύνταξής τους με αναφορά όλων των δεδομένων που λήφθηκαν υπόψιν για το σκοπό αυτό. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο λόγω της πληθώρας των στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπόψιν και της πολυπλοκότητας των υπολογισμών που απαιτούνται καθώς και για να διευκολυνθεί ο συνταξιούχος στη περαιτέρω πρόοδο της διοικητικής διαδικασίας. 

Συνάδελφοι,

Το ζήτημα του επανυπολογισμού με την έκδοση των μηνιαίων εκκαθαριστικών θα προκαλέσει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και διεκδικήσεων γιατί οι συνταξιούχοι δικαιολογημένα θα αμφισβητήσουν τον απαράδεκτο αυτό θεσμό καθώς και την ακρίβεια των ποσών τη διαδικασία και τη νομιμότητα του επανυπολογισμού και της αναπροσαρμογής των συντάξεών τους και τη προσωπική διαφορά αφού δεν θα τους έχει αποσταλεί η νέα αναλυτική προσωπική συνταξιοδοτική απόφαση.

ΚΑΛΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τον ΕΦΚΑ και το αρμόδιο Υπουργείο να επεξεργαστούν και να κοινοποιήσουν νέα διοικητική πράξη ξεχωριστά σε κάθε συνταξιούχο όπως συστήνει ο Συνήγορος του Πολίτη, προκειμένου να μπορεί ο καθένας μας να ασκήσει το κατά το νόμο και το σύνταγμα δικαίωμα του.

Οτιδήποτε άλλο θα είναι εμπαιγμός για τους συνταξιούχους αυθαιρεσία και παρανομία της κυβέρνησης και του ΕΦΚΑ καθώς και προσβολή και απαξίωση της ανεξάρτητης αρχής αυτής του Συνήγορου του Πολίτη.

Β :   ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  – ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ Νόμων  4051 και 4093/12 Με τους Ν. 4051 και 4093/12 έγιναν οι μεγάλες περικοπές στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ       (ΚΥΡΙΕΣ -ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ) καθώς και η πλήρη κατάργηση των Δώρων. Με τις αποφάσεις 2287 έως και 2290 του Ιουνίου  2015, η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές αυτές τις περικοπές και μειώσεις στις συντάξεις που επέβαλαν αυτοί οι Νόμοι.Όμως οι παράνομες αυτές μειώσεις συνέχισαν να γίνονται  μέχρι τις 31/12/18.

Απο τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ του 2019 που εφαρμόστηκε και ισχύει ο ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ όπως περιγράψαμε πιο πάνω, υποτίθεται οτι σταμάτησαν αυτές οι παράνομες περικοπές.Επομένως τα χρωστούμενα για τις παράνομες μειώσεις ειναι τα ποσά που αντιστοιχούν απο τον ΙΟΥΛΙΟ του 2015 έως και τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2018!                                                                                Η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έδωσε καμία λύση.Έτσι το πρόβλημα παραμένει, ενώ οι Συνταξιούχοι απαιτούν ΛΥΣΗ. Όπως η προηγούμενη, έτσι και η σημερινή Κυβέρνηση  δήλωναν ότι θα σεβαστούν και θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.Σεβασμός των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και ειδικότερα των ομόφωνων αποφάσεων του ΣτΕ, σημαίνει:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ απο τον ΙΟΥΛΙΟ  του 2015 έως και τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2018! που ειναι παράνομες και αντισυνταγματικές!

Απο την έκδοση των αποφασεων του ΣτΕ ( Ιούνιος 2015) μέχρι σήμερα έχουν γίνει χιλιάδες αγωγές απο συναδέλφους Συνταξιούχους, που διεκδικούν δικαστικά τα ποσά αυτα και  έχουν εκδοθεί πολλες θετικές αποφασεις, αλλα καμία δεν υλοποιήθηκε και κανένας Συνταξιούχος δεν εισέπραξε χρήματα.

Η εμπειρία μας λέει, ότι χωρίς ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ  καμία επιστροφή παράνομων παρακρατηθέντων ποσών (αναδρομικά) δεν πρόκειται να γίνει .

Είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της σημερινής Κυβέρνησης, αφού η προηγούμενη επι 3,5 χρονια δεν ανταποκρίθηκε, να δώσει λύση  τώρα για να σταματήσει η αγωνία, η ταλαιπωρία και ο εμπαιγμός των ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.

Οπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά, για τον σεβασμό των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, οφείλει να το ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ  ΕΜΠΡΑΚΤΑ, χωρίς ‘ εκπτώσεις ‘ και μισόλογα.

Συνάδελφοι                                                                                                                                Με την έκδοση τις αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα η οχι,  του Ν.Κατρουγκαλου,αλλα και την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών θα επεξεργαστούμε, και θα μελετήσουμε τα νέα δεδομένα και θα σας ενημερώσουμε ΕΓΚΥΡΑ , ΥΠΕΥΘΥΝΑ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ .

Για  το ΕΝΩΤΙΚΟ  ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ  ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ   ΟΤΕΤα εκλεγμένα μέλη του καθαιρεθέντος Δ.Σ

ΣΤΑΘΗΣ   ΑΝΕΣΤΗΣ    –   ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΟΥΤΣΙΜΠΟΓΙΩΡΓΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s